חדר ניתוח בית חולים

אשת ההיי-טק ומלחמתה בזיהומים: 10 כללים למניעת המוות הבא

זה יכול לקרות לכל אחד וזה קרה לאמה של רחל לייקוביץ', שנכנסה לאשפוז פשוט שממנו לא חזרה. מאז, המלחמה בזיהומים הפכה למטרת חייה

פורסם בתאריך: 3.4.18 10:42

רחל לייקוביץ' היתה עד לפני פחות משנתיים אשת היי-טק מצליחה עם קריירה שכללה ניהול פרויקטים בחברות גדולות. לפני שנה וחצי כל חייה השתנו כאשר אמה נפטרה כתוצאה מחיידק אלים, מה שהוביל אותה להקים בהמשך הדרך את עמותת "רפואה בטוחה".

היא נולדה במולדובה שבברית המועצות ועלתה לארץ עם משפחתה בשנת 1973. "הגענו מספר שבועות לפני מלחמת יום כיפור", היא מספרת. לאחר תקופה קצרה בה שהו בדימונה, עברו הוריה להתגורר בחולון בבניין בשדרות ירושלים. באותה התקופה החלה ללמוד באוניברסיטת באר שבע. בזמן הלימודים הגיע אל האוניברסיטה מפקד יחידת ממר"ם בצה"ל אשר התפעל מכישוריה והחליט לגייסה. לאחר שעברה קורס קצינות היא התחילה לעסוק בפרויקטים בצבא שבהמשך סללו את דרכה לעולם ההיי-טק באזרחות.

בשנת 2006 אביה נפטר לאחר שחלה במחלת האלצהיימר. אמה, שנשארה לבדה, החליטה לעבור מהדירה שבשדרות ירושלים אל דיור מוגן. "אמא חיפשה מקום קצת שונה, אז החלטנו להעביר אותה לדיור מוגן. היא עברה אל רמת אפעל, שם היה מקום נפלא לאנשים מבוגרים שרוצים חברה וביטחון. היתה לה דירה משלה והיא היתה עצמאית. למשל, היא היתה נוסעת כל שבוע במונית אל המספרה שלה בחולון", מספרת לייקוביץ'.

לפני כשנה וחצי, בערב ראש השנה תשע"ז, השתנו חייה מקצה לקצה. אמה של לייקוביץ' נכנסה לאשפוז שממנו כבר לא חזרה. "בערב החג היא הלכה למספרה וגם ביקרנו אותה והכל היה בסדר", מתארת לייקוביץ'. "בדרכי חזרה הביתה, קיבלתי טלפון שהיא נתקעה בכיסא ונפלה. האחות המליצה לה ללכת אל בית החולים כדי שתיבדק".

כשהגיעה אל בית החולים, אמה התחילה לסבול מכאבי ראש ובעקבות כך הרופאים החליטו להשאירה תחת השגחה. "נתנו לה תרופות של בן אדם רגיל נגד לחץ דם. למחרת בבוקר, כבר היה לה חום. רק אחרי ארבעה ימים הם הבינו שהיא נדבקה במחלקה בחיידק אלים". כתוצאה מההידבקות בחיידק האלים, נפטרה אמה של לייקוביץ' בתוך מספר ימים.

16 איש מתים מדי יום

בעקבות המקרה הטראגי של אמה, החלה לייקוביץ' לחקור את תופעת הזיהומים בבתי החולים בישראל. "התחלתי לחקור מה קורה בבתי החולים. קראתי על המקרה של אבא של דני רופ שנפטר בבית חולים וגם על דו"ח מבקר המדינה שעסק בזיהומים בבתי החולים".

כשנגלתה לעיניה תמונת מצב הזיהומים בבתי החולים בארץ, החליטה לייקוביץ' לעזוב את העבודה בהיי-טק ולפנות לפעילות אקטיביסטית. "פניתי אל מבקר המדינה וביקשתי לקבל מידע על הזיהומים בבתי החולים. לאחר כמה זמן שלחו לי דו"חות על מה שקורה. כשקראתי אותם, חשכו עיני. הבנתי שבעצם הבעיה היא לא רק המקרה של אמא שלי או של רופא כזה או אחר, מחלקה כזו או אחרת או משרד הבריאות, מדובר על 4,000 עד 6,000 איש שמתים בכל שנה מזיהומים. 16 איש מדי יום.  אבל העניין הוא שכ-75 אחוז מהם אנחנו יכולים להציל".

לפני מספר חודשים הקימה לייקוביץ' את עמותת "רפואה בטוחה" שמטרתה היא להפחית את מקרי התמותה מזיהומים בבתי החולים בישראל. "החלטתי להשקיע סכום כסף שהיה לי במשהו שיביא לשינוי. הגעתי למסקנה שאני צריכה להקים עמותה, אך כיוון שלא היה לי ניסיון בכך, הייתי צריכה עזרה. מצאתי שותפים שעזרו לי בכל הביורוקרטיה וביוני 2017 רשמתי את העמותה". כגוף חדש שהחל לפעול רק לא מזמן, משאביה של עמותת "רפואה בטוחה" עדיין מוגבלים אך כבר פעילותה מתחילה להיות מורגשת על פני השטח. "מאז בנינו את אתר האינטרנט ודף הפייסבוק וכל התשתיות הדיגיטליות, וביצענו סקר שדרכו גילינו שעם ישראל לא מודע לסכנות בבתי החולים".

האם המדינה עושה די כדי לפתור את הבעיה?

"משרד הבריאות, הרופאים ובתי החולים מנסים לעשות כמיטב יכולתם, אבל זה לא מספיק. מאז שנת 1994 ההשקעה של המדינה בבריאות הולכת ופוחתת. לא הביאו בחשבון את העליות לארץ ואת הגידול באוכלוסיה וגם שתוחלת החיים התארכה. תקציב משרד הבראות הוא מאוד מוגבל, לא נבנים כאן מספיק בתי חולים חדשים וגם יש מחסר בחדרי בידוד. ראש הסתדרות הרופאים בישראל, פרופסור לאוניד אידלמן, מגדיר את המצב בבתי החולים כקטסטרופלי".

מה אתם ממליצים לציבור בכל מה שקשור באשפוז בבתי חולים?

"יש עשרה כללי התגוננות שחשוב לדעת לפני שמגיעים אל בית החולים. אנחנו מפיצים את הכללים בכל אמצעי שעומד לרשותנו".

10 כללים שעשויים להציל מהידבקות בזיהומים בבתי חולים ובמרפאות

היגיינת ידיים – חשוב להקפיד על היגיינת הידיים שלכם, של המבקרים אתכם ושל הצוות הרפואי המטפל בכם לפני ואחרי הביקור.

נקיון החדר – אם החדר נראה מלוכלך, בקשו לנקות אותו.

הזרקה בטוחה – חובה להשתמש במחט אחת, במזרק אחד ורק פעם אחת.

שימוש בתרופות – ודאו שהתרופות שאתם מקבלים הן בהתאם להוראות הרופא.

השתעלות והתעטשות – יש להשתעל ולהתעטש כשהפה והאף צמודים לשרוול ולא לידיים.

חום – הודיעו לרופא מיד על חום או צמרמורת.

לקראת ניתוח – לפני ניתוח יש לשאול את הרופא האם יש צורך להתקלח קודם לכן עם חומרי חיטוי למניעת זיהומים.

מחוברים לצנתר? שאלו ובידקו מדי יום אם אתם עדיין זקוקים לצנתר.

איך לגעת בצנתר? אל תיגעו בצנתר ואל תיתנו לאיש, פרט לצוות הרפואי, לגעת בו.

התחבושות שעל הצנתר – דווחו מיד לרופא אם התחבושת שעל הצנתר זזה ממקומה, נרטבה או התלכלכה.

פצצה מתקתקת

כיום מקדישה לייקוביץ' את זמנה לעמותה שהקימה ועוסקת בפעילות הסברה כדי להעלות את המודעות בציבור לסכנות הזיהומיות הקיימות בבתי החולים. בנוסף לכך היא גם מגיעה לכנסת ונפגשת עם נבחרי ציבור כדי לנסות ולהוביל לשינוי אך הדרך לפתרון הבעיה עוד ארוכה מבחינתה.

אחת הבעיות המרכזיות שגורמות לזיהום בבתי חולים היא המחסור במקום, בכוח אדם ובמיטות למאושפזים שיוצר צפיפות רבה. רבים מאיתנו מכירים את התמונות האיומות מבתי החולים בישראל בתקופת החורף עם הצפיפות האיומה וחולים שנותרים לישון במסדרון כי אין חדרים פנויים. בתנאים כאלה, זיהומים יכולים להתפשט במהירות. "ביפן יש 16 מיטות אשפוז לאלף איש, באירופה יש שמונה מיטות לאלף איש אבל בישראל יש רק שתי מיטות אשפוז לאלף איש", מתארת לייקוביץ' את המצב הבעייתי והמסוכן.

הפצת הזיהומים בבתי החולים קשורה גם בצוותים הרפואיים עצמם. "כל איש צוות רפואי שעובד בבית החולים מחויב לחטא את ידיו לפני העבודה וגם לשמור על סטריליות בחדרי ניתוח", מסבירה לייקוביץ'. "מספיק שיש איש צוות אחד בכל בית החולים שלא חיטא את ידיו כראוי אחרי שיצא מהשירותים ובכך הוא מסכן את החולים לזיהום קשה".

לייקוביץ' מזהירה כי אם לא ייעשה שינוי מהיר, עלולים להגיע בישראל למצב חירום לאומי שבו תהיה תמותה רבה יותר בתוך בתי החולים.

מה המצב בעולם?

"בהולנד, למשל, החליטו שלא ימותו מזיהומים. שם בכל בית חולים יש חדרי בידוד שבהם משמידים הכל כך שבתוך 20 דקות לא יישארו חיידקים אלימים. בארצות הברית, בתי החולים פרטיים עשו רגולציה שלפיה בית חולים שמתו בו כתוצאה מזיהום לא מקבל תשלום מהביטוח. כך הם הורידו את הזיהומים בצורה משמעותית".

בימים אלה עובדים בעמותת "רפואה בטוחה" על מיזם הסברה לציבור בשיתוף עם בית החולים וולפסון. "אנחנו עובדים על הפקת סרטון הסברה שיוקרן בכל בתי החולים בארץ ויסביר על היגיינת ידיים ובידוד חולים. הסרטון הזה יונגש לציבור באמצעות אנימציה".

לייקוביץ' רואה בפעילותה בשנה האחרונה את משימת חייה ומקווה שהשינוי יתבצע כאן ועכשיו לפני שיהיה מאוחר מדי. "אני מרגישה שזאת השליחות שלי. בכל יום שאני קמה בבוקר אני יודעת שאני לא אפסיק עם זה עד שיבוא השינוי, ש-16 אנשים יפסיקו למות כל יום מזיהומים".

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"השקמה בת ים"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות