בקשה לתביעה ייצוגית נגד תאגיד המים והביוב בבת ים הוגשה בטענה שגבה כספים מעבר למותר בחוק בגין שליחת דואר רשום במקרים של חוב, ריבית ופיגורים בתשלום. על פי כתב התביעה, תושב העיר אשר פיגר בתשלום חשבונות תאגיד המים, חויב בשנת 2018 כ-17 פעמים בהוצאות גבייה.
התאגידים רשאים לגבות רק את ההוצאות הישירות שנדרשו לשם ביצוע אכיפת גביית החוב, ולא מעבר לכך. ההוצאה המותרת בגין מכתב היא שני שקלים, 11 שקלים לדואר רשום ושלושה שקלים לעיקול בנק. למרות זאת בחר תאגיד המים, כך על פי כתב התביעה, לגבות 16 שקלים בגין מכתב, 23 שקלים עבור דואר רשום ושמונה שקלים עבור הודעת עיקול בנק.
הפעיל החברתי, תושב העיר, שמעון שמואלי שלומד תואר במשפטים, הגיש את התביעה לאחר שסבר כי הסכומים שדרשו ממנו לשלם סכומים גבוהים במיוחד, לאחר שחוייב 17 פעמים בהוצאות גבייה. שמואלי חויב בפועל ב-225 שקלים לעומת 87.60 שקלים אותם היה אמור לשלם, כך טען בתביעה. כאמור, מדובר על פער של 137.40 שקלים.
בתביעה נכתב כי "תביעה זו נועדה להשבת הוצאות שגבתה הנתבעת בגין מכתבים בדואר רגיל ורשום שנגבו שלא כחוק מהתובע, וכמוהו גם מכל החייבים לנתבעת עליהם הטילה הוצאות גביה, בשל גביה אוטומטית עיוורת וגורפת בסכום המרבי הקבוע בתקנות המסים. בקליפת אגוז יאמר, כי הנתבעת פעלה בניגוד גמור להוראות הדין ובכך העשירה קופתה".
לטענת התביעה, תאגיד המים הינה מערכת אטומה שלא מתגמשת, "תובענה זו מדגימה עד כמה משוכלל ומתקדם מפעל הוצאות הגביה שגובה ומנהלת הנתבעת או שמא יש לומר, מפעל הכנסות הגביה ועד כמה אבסורדי אופן הפעלתו". עוד נטען בכתב התביעה כי "את מחיר 'שכלולו' המתקדם של מפעל הכנסות הגביה שמנהלת הנתבעת, משלמים חייביה אוטומטית בסכומים מירביים. ברור שהנתבעת מונחה על פי מדיניות לא מוצהרת של מיקסום רווחים והשאת הכנסות, בניגוד לדין".
במידה והתביעה הייצוגית תאושר, ייתכן שעל תאגיד המים יהיה להשיב לציבור שאחר בתשלום ושילם על הוצאות הגבייה בעלות משוערת של שלושה מיליון שקלים . הבקשה הוגשה באמצעות עו"ד גיא אייזנברג ממשרד עורכי הדין אייזנברג גולדמן.
תאגיד מי בת ים מסר כי "טרם קיבלנו את כתב התביעה. כשיגיע, נגיב בהתאם".
עיריית בת ים מסרה כי "תאגיד מי בת-ים הינו גוף נפרד מהעירייה, המנהל את התביעות נגדו באופן עצמאי".
תגובות